Circulaire IT en grondstoffen

circulaire-it-en-grondstoffen

Toenemend tekort aan grondstoffen in de economie. Op zoek naar papier, koffie, kunststof kozijnen, zonnepanelen, elektrische auto's, hout, staal, computerchips, verf of een nieuwe fiets? Om al deze eindproducten te realiseren wordt momenteel het tekort aan diverse grondstoffen ontwikkeld. Hoe is dit gebeurd?

Hoe is het tekort aan grondstoffen ontstaan?

Mensen weten al langer dat er een tekort aan grondstoffen is. Maar hoe komt dit tekort in een stroomversnelling en hoe kan het zo veel verschillende markten beïnvloeden?

 Het tekort wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals economische verbetering in veel delen van de wereld, waardoor de vraag naar grondstoffen is toegenomen. Door het tekort aan containers die naar Europa worden verscheept en de grote vraag naar COVID-19-artikelen die bepaalde grondstoffen onder druk zetten, ontstaan bovendien logistieke problemen.

Unilever rapporteerde een stijging van de grondstofkosten met 2,5 miljard euro. Tegenwoordig zijn het niet de arbeidskosten die de winstmarges bepalen, maar de grondstofprijzen. Bovendien zijn stijgende grondstofprijzen een stille doder voor de koopkracht van consumenten, en zijn geen Europese grondstoffen. Europa is afhankelijk van politiek instabiele regio's, zoals Noord-Afrika en China, wat verontrustend is. "Europa heeft bijna geen eigen grondstoffen, behalve de vorm van producten: talloze auto's, koffiemachines, mobiele telefoons en jeans voor de Europese consument. De prijzen van grondstoffen zijn zo snel gestegen dat het winstgevend is om ze opnieuw te gebruiken. 

Europa moet de kampioen van grondstofefficiëntie worden", want de wereldwijde grondstoffencrisis zal de winstgevendheid van Europese bedrijven bepalen. "Wie het goedkoopst produceert, wint het wereldwijde herstel. "Daarom moet er een interne Europese afvalmarkt komen. In sommige landen belandt 90% van het afval op stortplaatsen, terwijl recyclingbedrijven in West-Europa onbenutte capaciteit hebben. Dit is een fatale zonde." Het gaat om belastingen op gerecyclede materialen. 

Zo kunnen lagere btw-tarieven helpen om gerecyclede grondstoffen goedkoper te maken en te concurreren met primaire grondstoffen (rechtstreeks uit de aarde gehaald). De eco design-richtlijn mag onmiddellijk toestaan dat alleen producten die zijn ontworpen als herbruikbare materialen op de Europese markt worden gebracht. We moeten investeren in het vinden van alternatieve grondstoffen.


In sommige landen belandt 90% van het afval op stortplaatsen

Hoe ziet de toekomst eruit ?

Natuurlijk zullen de middelen uiteindelijk uitgeput raken, maar niet in ons leven of in het leven van onze kinderen. Ondanks de grote voorraad zijn er echter nog drie dwingende redenen om niet blindelings door te gaan met mijnen en grondstoffen uit de grond te verspillen. Het milieu kan vervuiling nooit aan. Niet op tijd aan de vraag kunnen voldoen. In Europa maken mensen zich zorgen over geopolitieke invloed. Vooral om de laatste reden besteden politici steeds meer aandacht aan het grondstoffenvraagstuk. Het is dus nog steeds een goed idee om over te stappen naar een circulaire economie.

Help dus mee om grondstoffen opnieuw in te zetten. Dit doen we door oude apparatuur te recyclen of de levensduur te verlengen. Hierdoor zetten we minder druk op de natuur. Zetten we bestaande grondstoffen opnieuw in en worden we minder afhankelijk van andere landen. We hebben zoveel grondstoffen boven de grond. Dus we moeten daar echt wat mee. Als iedereen zijn steentje bijdraagt dan komt dat zeker in orde. 

Voordelen van recycling

  • hergebruik van grondstoffen
  • minder druk op de natuur
  • minder energie
  • drukt de prijs van grondstoffen
  • beter voor Europa


Al met al zullen we druk nog niet gaan voelen er is nog aardig wat uit de grond te halen. Maar we zien wel stijging van de prijzen. Dus is het beter om producten te recyclen. Dat is beter dan het elke keer weer uit landen zoals China en Afrika te halen. 

Wil u weten wat uw hardware nog waard is of wilt u het verantwoord af voeren. Neem dan contact met ons op. 

sales@vareza.nl of bel met 040-2405388

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen