Wat is een Firewall ?
30 december 2021 

Wat is een Firewall ?

Een firewall is een systeem dat netwerk- of computerbronnen beschermt tegen misbruik van buitenaf. Het beschermde netwerk is meestal een intranet of een intern netwerk en wordt beschermd door een firewall. Het verbinden van een pc met andere IT-systemen of het internet brengt een reeks interessante mogelijkheden met zich mee. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een eenvoudige samenwerking, bundeling van middelen, meer creativiteit, maar het brengt ook gebruikers in gevaar.


Wat doet een Firewall?

Hackers confronteren gebruikers vaak wanneer ze hun computers verbinden met het netwerk of internet. Identiteitsdiefstal, malware en online fraude zijn veelvoorkomende bedreigingen.

Wat als gebruikers deze hackers buitensluiten door onzichtbare muren te bouwen om zichzelf te beschermen tegen de meest ernstige gevaren? Dan zou iedereen zo'n muur moeten hebben. Gelukkig bestaat die al, en die onzichtbare muur noemen we een firewall.

Deze bevindt zich tussen de computer en het verbindingspunt van het externe netwerk of internet. Hij bepaalt welk netwerkverkeer mag doorgaan en welk verkeer als gevaarlijk wordt beschouwd. In wezen onderscheiden ze goed van slecht, betrouwbaar en onbetrouwbaar.

De verschillende soorten

De verschillende soorten firewalls omvatten software, hardware of een combinatie van beide. Er zijn verschillende toepassingen en elk heeft zijn plus en minpunten.

Stateful inspection

Een algemeen beschermingsschild is een stateful-inspectie-firewall. Hij staat verkeer toe of blokkeert op basis van technische kenmerken zoals protocol, status en poort. De stateful-inspectie-firewall past filters toe om te bepalen of gegevens aan de gebruiker moeten worden toegelaten. Deze beslissingen neemt hij meestal op basis van regels die de beheerder heeft gedefinieerd tijdens de installatie.

De firewall neemt soms ook zijn eigen beslissingen. Dit gebeurt op basis van de interacties uit het verleden. Bepaald verkeer dat in het verleden voor onderbrekingen zorgde stopt hij bijvoorbeeld in de toekomst.

Nieuwe generaties

Bedreigingen evolueren voortdurend en er zijn steeds meer oplossingen nodig. De nieuwe generatie firewall lost dit probleem op door de functies van de traditionele firewall te combineren met het systeem. Hierdoor voorkomt hij vaak netwerkinbraak.

Wilt u meer weten over cybersecurity en wat u nog meer kan doen, neem dan contact op met onze security consultants

IT security

Over de schrijver
Reactie plaatsen